Home Berita Ketibaan Tun Mahathir Disambut Presiden Senegal

Ketibaan Tun Mahathir Disambut Presiden Senegal

DAKAR: Ketibaan Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad yang diiringi isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali di Lapangan Leopold Sedar Senghor di sini, jam 5.30 petang waktu tempatan (jam 1.30 pagi di Malaysia) disambut oleh Presiden Senegal, Macky Sall.

Tun Mahathir selamat tiba untuk lawatan kerja dua hari ke Senegal bagi menyertai Persidangan Antarabangsa Kemunculan Afrika Ke-III (ICEA-III) yang bermula hari ni.

Sambutan oleh ketua kerajaan republik ini adalah satu penghormatan kepada Tun Mahathir, pemimpin negara yang dihormati dan dikagumi pemimpin Afrika.

Tun Mahathir bersama delegasi Malaysia kemudian ke Istana Presiden bagi mengadakan mesyuarat dua hala dengan Sall.

Ini lawatan pertama Tun Mahathir ke Senegal dalam tempoh 27 tahun. Kali terakhir Perdana Menteri mengunjungi republik ini pada 1992 ketika menghadiri Sidang Kemuncak Kumpulan 15.

Tun Mahathir adalah satu-satunya ketua kerajaan dari luar Afrika yang diberi penghormatan untuk berkongsi pengalaman serta kejayaan membangunkan Malaysia hingga menjadi sebuah negara yang tersohor di arena antarabangsa pada ICEA-III.

Persidangan yang bertemakan “Kemunculan, Sektor Swasta dan Ketrangkuman” akan memberi fokus kepada usaha mempromosi dan mengukuhkan peranan sektor swasta dalam pelan pembangunan Afrika.

Malaysia dan Senegal yang menjalin hubungan diplomatik selama 33 tahun, sudah membentuk kerjasama dalam pelbagai bidang seperti perdagangan dan pelaburan.

Nilai perdagangan antara Malaysia dan Senegal pada 2017 adalah berjumlah RM372.6 juta dengan nilai eksport negara sebanyak RM364.5 juta dan nilai import dari Senegal sebanyak RM8.1 juta

Komponen eksport Malaysia ke Senegal merangkumi kelapa sawit dan produk berasaskan kelapa sawit, produk pertanian dan makanan, manakala komponen import dari Senegal merangkumi produk kapas, baja dan mineral, bahan dan produk kimia serta bahan berasaskan besi.

  • BHONLINE
Facebook Comments