Home Berita Menteri Pendidikan Perlu Membuat Kajian Membabitkan Pelajar

Menteri Pendidikan Perlu Membuat Kajian Membabitkan Pelajar

SHAH ALAM: Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Bukit Rimau, Mohamad Khusyairi Abdul Aziz, berpendapat bahawa Menteri Pendidikan perlu membuat kajian terperinci berhubung sesuatu perkara atau isu sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan kerana ia membabitkan pelajar di seluruh negara.

Cadangan Menteri Pendidikan yang akan berbincang dengan industri perhotelan berhubung keperluan menggunakan kolam renang mereka bagi pelajaran renang untuk pelajar sekolah yang akan diwajibkan kelak, disifatkan satu usul kurang bijak berikutan ia membabitkan kos dan tenaga pengajar.

“Sepatutnya menteri (Dr Maszlee Malik) membuat kajian terperinci sebelum membuat sesuatu kenyataan, kerana cadangan mengajar renang adalah bagus tetapi kurang bijak.

“Beliau perlu kaji kos pelaksanaan dan ia mungkin menjadi suatu beban kepada tenaga pengajar di sekolah.

“Banyak lagi perkara yang lebih penting demi masa depan pelajar di negara ini berbanding cadangan kelas renang itu.

“Sepatutnya beliau fokus hala tuju sistem pendidikan negara yang akan dibawa, adakah ke arah teknologi terkini atau pun kita masih di takuk lama,” katanya.

Menteri Pendidikan seharusnya memberikan keutamaan kepada silibus pendidikan sesuai dengan perkembangan teknologi semasa.

“Contohnya, Korea 50 tahun dahulu mungkin setaraf dengan Malaysia tetapi hari ini mereka lebih jauh ke hadapan dalam bidang Teknologi Maklumat.

“Ini disebabkan perubahan dasar pendidikan mereka yang mengutamakan ilmu teknologi terkini diterapkan dalam sistem pendidikan mereka. Ini yang harus dicontohi oleh Menteri Pendidikan,” katanya.

Beliau berkata, Maszlee juga perlu mengkaji kelemahan sedia ada dalam sistem pendidikan negara dengan membuat penambahbaikan ke arah hala tuju negara yang lebih jelas.

“Silibus dalam mata pelajaran yang ada perlu penambahbaikan, contohnya belajar ‘coding’, ‘programming’ dan robotik.

“Kita kena hasilkan pelajar yang kreatif dan berinovasi yang boleh mencorakkan negara kita apabila mereka dewasa kelak,” katanya.

 

Facebook Comments